Seleniet zijn grote doorschijnende gipskristallen. Seleniet bestaat onder andere door oxidatie van kalkhoudende klei-afzettingen. In deze afzettingen komt pyriet voor. Door de oxidatie van pyriet komen er sulfaationen vrij. Door de oxidatie zal de klei verzuren, hierdoor lost de kalk op in dit zure milieu. Hierdoor komt calcium vrij, die met de sulfaten reageren tot gips. Seleniet is wit, kleurloos, geelwit, groenwit of bruin van kleur zijn.

Vindplaats:
Seleniet wordt gevonden in de Verenigde Staten, Mexico, Rusland, Oostenrijk, Polen, Griekenland, Duitsland en Frankrijk.

Werking:
Seleniet zorgt voor een heldere geest en inzicht in levenslessen. Het zorgt voor balans en vrede in jezelf en je omgeving. Seleniet bevordert contact met engelen en gidsen. Seleniet helpt ook bij nachtmerries als het naast het bed wordt geplaatst. Fysiek heeft seleniet een positieve werking op epilepsie remt het effect van vrije radicalen. Seleniet heeft ook een goede werking op de vruchtbaarheid. Tijdens de zwangerschap beschermt seleniet tegen erge hormoonschommelingen, oedeemvorming, voorweeën en negatieve emoties. Seleniet is ook een goede meditatiesteen. Het helpt je om contact te maken met je eigen ziel en stabiliseert en emoties.

Verzorging:
Seleniet lost op in water. Vermijd daarom contact met water. Het reinigen van seleniet kan je door seleniet in het maanlicht te leggen. Seleniet hoeft niet vaak gereinigd te worden, vanwege haar zelfreinigende eigenschappen. Voor het opladen van seleniet kan je bergkristal gebruiken.

Hardheid:
Seleniet heeft een hardheid van 2. Seleniet is krasbaar met een vingernagel.

Sterrenbeelden:
Stier en vissen