Rutielkwarts is een kwartsvariëteit. Rutielkwarts varieert van een witte transparante bergkristal tot donkergrijze of donkerbruine rookkwarts gevuld met zilverkleurige, goudkleurige of rossige tot rode rutielnaaldjes. Rutielkwarts ontstaat primair bij de afkoeling van titaanhoudende kiezelzuuroplossingen, waarbij zich eerst de rutielnaalden vormen en bij verdere afkoeling in bergkristal worden ingebed.

Vindplaats:
Rutielkwarts wordt gevonden in Zwitserland, Brazilië, Madagaskar, de Verenigde Staten, Australië, Mexico en India.

Werking:
Rutielkwarts is een opbeurende en kalmerende steen. Het zorgt voor zelfvertrouwen en eigenliefde. Ook helpt rutielkwarts bij sombere gedachten en bij depressieve gevoelens. Rutielkwarts helpt om verwarde gevoelens weer helder te krijgen en leert je beter je eigen grenzen aan te geven. Ook helpt het om angsten en fobieën te verminderen. Rutielkwarts zorgt voor nieuwe ideeën, plannen of nieuwe dromen. Het bevordert je concentratie en helpt om out of the box te denken. Rutielkwarts helpt ook tegen hoofdpijn en herstelt beschadigde weefsels. De steen helpt ook bij astma en is slijmoplossend bij veel hoesten. Rutielkwarts helpt ook om uitputting en energieverlies tegen te gaan.

Verzorging:
Rutielkwarts kan je op vele manieren opladen en reinigen. Rutielkwarts kan je reinigen onder stromend water of je kan de steen op hematiet leggen. Ook kan je de steen in de aarde stoppen voor 24 uur. Een andere manier is om de steen te reinigen met wierook, Palo santo of salie. Voor het opladen van rutielkwarts kan je bergkristal of seleniet gebruiken. Ook kan je het maanlicht of zonlicht gebruiken. Als je rutielkwarts oplaadt met zonlicht, kan je de steen het beste aan het begin of einde van de dag in de zon leggen. Zo is de zon niet op zijn felst en kan de steen minder snel verkleuren. Als rutielkwarts veel wordt blootgesteld aan de zon kan deze verkleuren.

Hardheid:
Rutielkwarts heeft een hardheid van 6-7. Rutielkwarts is krasbaar met een stalen vijl.

Sterrenbeelden:
Leeuw en ram.

Weetje:
In de Middeleeuwen werd gedacht dat de stukjes rutielnaaldjes ingekapselde zonnestralen zijn. Het kristal zou helpen bij een verduisterd gemoed en bij hoesten.