Obsidiaan is een natuurlijk voorkomend vulkanisch glas. Het bestaat uit siliciumdioxide en flinke hoeveelheden magnesium- en ijzerzouten. Obsidiaan ontstaat uit snel afgekoeld lava en wordt daarom gevonden in vulkanische gebieden. De steen heeft een opaak zwarte kleur. Het kan ook witte, grijze of rode vlekjes hebben.

Vindplaats:
Obsidiaan wordt gevonden in de Verenigde Staten, Schotland, Mexico, Madagaskar, India en Italië.

Werking:
Obsidiaan geeft inzicht en stimuleert persoonlijke ontwikkeling. Het geeft meer zelfinzicht en helpt om trauma’s uit het verleden te verwerken. Weggestopte emoties komen naar boven en blokkades worden weggehaald. Obsidiaan is een krachtig schild tegen negatieve intenties van anderen. Obsidiaan verminderd angst, beperkende gedrag- en denkpatronen en trauma’s. Het beschermt ook tegen mentale aanvallen en vermindert emotionele afhankelijkheid. Fysiek helpt obsidiaan pijnstillend, kramp opheffend en stimuleert de spijsvertering. Obsidiaan is ook goed voor betere doorbloeding. Het kan dus helpen als je snel last hebt van koude handen en voeten.

Verzorging:
Obsidiaan kan op meerdere manieren reinigt worden. Je kan obsidiaan reinigen met hematiet. Je legt de steen dan voor 12 uur op een bakje met hematiet. Ook kan je wierook, salie of palo santo gebruiken. Een andere manier voor reinigen is om de steen voor minimaal 2 minuten onder stormend water te houden. Voor het opladen kan je obsidiaan opladen met bergkristal. Je legt de steen dan in een bakje met bergkristal en laat het ook voor 12 uur staan. Een andere manier is opladen in maanlicht.

Hardheid:
Obsidiaan heeft een hardheid van 5-6. Obsidiaan is krasbaar met een stalen vijl.

Sterrenbeelden:
Steenbok en Schorpioen.

Weetje:
Obsidiaan is afgeleid van de naam Obsius. Obsius was een Romein die het eerste obsidiaan uit Ethiopië haalde.