blog over de fossielen die je tegen kan komen in de mystery boxen gevuld met fossielen.

De afgelopen maand heb ik 75 mystery boxen gemaakt met de inhoud die bestond uit fossielen. ik heb er 75 gemaakt en op het moment dat deze blog online komt (15-1-2024) zijn er nog maar 28 op voorraad. De mystery boxen zijn op=op en worden dus niet bijgemaakt.

De mystery boxen zijn ieders uniek en kunnen die van elkaar verschillen. Alle geselecteerde fossielen in deze boxen zijn met beleid uitgekozen en hebben ieder iets unieks.

In de mystery boxen kon je de volgende fossielen vinden:

  • oesterschelpen
  • strandschelpen
  • bekersponzen
  • belemnieten
  • krabben
  • koraal
  • versteend hout

de grote schelpen

De grote schelp die je hiernaast op de foto ziet is een versteende Oesterschelp.

Een leuk weetje is dat de oesterschelp door de jaren heen jaarringen opbouwt. Door deze ringen te tellen weet je dus hoe oud de schelp is. De schelpen die ik in de boxen heb gedaan zijn gemiddeld zo'n 20/30 jaar oud.

De versteende oesterschelpen zijn gevonden in een zandgroeve in de omgeving van Coesfeld, gelegen in de deelstaat Westfalen in Duitsland.

De Latijnse naam voor de versteende oesterschelpen is: Hyotissa semiplana.

strandschelpen

De welbekende strandschelpen vind je ook terug in de boxen. 

Inmiddels zijn deze versteend en gevonden in Duitslands in de omgeving van Coesveld.

bekersponzen

De bekersponzen hebben op de zeebodem gestaan. Je kunt nog steeds goed zien waar de wortels zitten en waar de beker zit.

Bekersponzen komen nog steeds in subtropische wateren voor, bijvoorbeeld bij de Nederlandse Antillen (Bonaire enz.).

De bekersponzen zijn gevonden in een zandgroeve in de omgeving van Coesfeld, gelegen in de deelstaat Westfalen in Duitsland.

De fossielen zijn al miljoenen jaren oud en komen uit de tijd van de Dino's.

De Latijnse naam voor de bekersponzen is: Coscinopora infundibuliformis.

belemnieten

Belemniet is de gebruikelijke naam van een oeroud overblijfsel, van een oeroud inktvisje met een puntvormige schelp.

De pijlinktvis komt nog steeds voor in de subtropische zee.

De schelp van de belemniet kan wel 5 tot 45 centimeter groot zijn. In de meeste gevallen zijn ze zo'n 10 centimeter groot.

De versteende ruggengraten van de pijlinktvis zijn gevonden in een zandgroeve in de omgeving van Coesfeld, gelegen in de deelstaat Westfalen in Duitsland.

Deze inktvissoort is al zeker 66 miljoen jaar oud en komen dus uit de tijd waarin de dino's ook uitgestovern zijn,

De Latijnse naam van deze soort pijlinktvissen van Coesfeld is: Belemnella occidentalis

weetje: De grootste soort was levend, met kop, armen en schelp, drie meter lang. Gemiddeld werden de kleinere belemnieten, weten we nu zo'n vier jaar oud. 

krabben

Als je geluk hebt vind je in de mystery boxen een fossiel van een krabbenpootje. 

Deze zijn vrij breekbaar en worden dus ook zelden in goeie staat gevonden.

Deze krabbenpootjes die inmiddels een fossiel zijn, zijn ook afkomstig van de omgeving in Coesveld uit Duitsland.

koraal

Deze koralen hebben op de zeebodem gestaan.

De diertjes leefden aan het uiteinde en wat achterbleef was een skeletje. Daardoor groeide de koraal langzaam maar zeker uit vanuit zijn voetstuk.

De versteende koralen zijn gevonden in een zandgroeve in de omgeving van Coesfeld, gelegen in de deelstaat Westfalen in Duitsland.

De Latijnse naam van deze enkel of solitaire koralen die nog steeds in de subtropische zee voorkomen is: Parasmilia excavata.

versteends hout

In de toekomst zullen er diverse items op de website komen te staan die van versteend hout zijn en daarom hebben we hier al een omschrijving van zoals u van mij gewend bent. zie hieronder:

Versteend hout is een fossiel. Alle materialen van het hout en de structuur zijn vervangen door mineralen. Dit proces kan wel miljoenen jaren duren. Het proces begint wanneer restanten van bomen of boomachtige planten onder de aarde liggen. Wanneer de boom onder de aarde ligt, worden houtcellen veelal omgezet in chalcedoon, jaspis en opaal. Het hout verrot niet, omdat het niet in contact komt met zuurstof. Het hout kan worden omgezet in mineralen door de mineralen die in het grondwater zitten.

Vindplaats: Versteend hout wordt gevonden in Indonesië, de Verenigde Staten, Brazilië, Duitsland, Madagaskar, Australië en Argentinië.
 
Werking: Versteent hout geeft innerlijke kracht en leert jezelf accepteren. Het brengt geluk en vergroot paranormale gaven. Versteend hout geeft een huiselijk gevoel, hierdoor helpt het bij heimwee. Het bevordert een nuchtere houding en concentratie. Versteend hout helpt ook bij chronische vermoeidheid. Het heeft ook een positieve werking op nervositeit, PTSS, rouw en angst. Fysiek zorgt versteend hout voor goede doorbloeding. Het helpt dus ook voor mensen die snel koude handen en voeten hebben. Versteend hout zorgt voor soepele gewrichten en maakt lenig. Hierdoor helpt de steen bij reumatische klachten en artritis.
 
Verzorging: Versteend hout kan je op meerdere manieren reinigen. Zo kan je de steen onder stromend water houden. Een andere manier om versteend hout te reinigen is met palo santo, wierook of salie. Je kan versteend hout ook op hematiet leggen. Voor het opladen kan je versteend hout in het maanlicht leggen. Ook kan je versteend hout op bergkristal leggen.
 
Hardheid: Versteend hout heeft een hardheid van 7. Versteend hout krast vensterglas.
 
Sterrenbeeld: Waterman.